Neden biarengine.jar

SAP BO sistemlerinde rapor taşıma veya yedekleme işlemlerinde UMT (Upgrate Management Tools ) kullanılabileceği gibi command line tool olarak biarnegine.jar da kullanılabilir. Web Intellgence, Crystal Reports, Explorer, Dashboard raporların ve bağlı nesnelerin yedeklerini alabilirsiniz.

Avantajları admin istediği query ye göre yedekleme veya yükleme yapabilir olması, zamanlanabilmesi , basit ve hızlı olması. UMT ‘ye göre dezavantajı grafik arayüzüne sahip olamaması ve detay ayarlamaların yapılamaması. LCM den avantajı da büyük sistemlerde kolayca export ve import işleminin yapılması. Biar command line ile rapora veya raporlara bağımlı olan nesneler alınabilmektedir. Ama Programlara atanmış yetkileri alınamamaktadır. Ben hem yedekleme hemde Test ve Production ortamları arasında geçiş (versiyon) işlemi için kullandım. BO 3.1,SAP BO 4.0,4.1, 4.2 versiyonlarında test ettim ve kullanmaktayım. biarengine.jar BO versiyonlarına göre farklı konumlarda bulunmaktadır.

BO 3.x: “C:\Program Files (x86)\Business Objects\common\4.0\java\lib”

BO 4.x: “C:\SAP\SAP BusinessObjects Enterprise XI 4.0\java\lib”

Hazırlık

Öncelikle Java 1.6 ve üzeri versiyon yada BO üzerinde tanımlı olan java gerekmekte. Ayrıca export ve import işlemlerini test etmenizi tavsiye ederim. Sonrasında yedekleme ve versiyon işlemleri için kullanınız. Eğer yapınızda rapor ve modellemeler; kullanıma veya kullanıcıya göre yada rapor türüne göre herhangi bir kategori işlemi yapıldıysa onlara göre özel query yazmanız gerekecek. Query yazarken http://servername:8080/AdminTools kullanarak test edebilirsiniz.

Versiyon

Export edilen dosya uzantısı biar olarak yer almaktadır. hem UMT hem de Biar Comman Line (BCL “kendi kısaltmam”) ile yüklenebilmektedir. Web Intelligence raporlarını yedekleyen ve yükleyen kısa bir örnek yapalım. Export ve Import işlemleri için gerekli olan properties dosyasını hazırlamamız gerekmekte.

Yukarıdaki export.properties dosyasında “c:\export” dizinine Web Intelligence raporları yetkileri ve bağlı olduğu nesneler (kuullanıcı grubu ,kullanıcılar, universe, instance, shceduler, Access Levels vs… ) Export.biar dosyasına yedekleneceğini belirtiyoruz. Bu işlemi yapacak olan kullanıcı okuma yetkilerine sahip olmalı. Ben bu yedekleme ve versiyon işlemlerinde admin grubuna dahil edilmiş yada administrator kullanıcısının kullanılmasını tavsiye ediyorum. Bağlantı türümüzü de seçiyoruz. Windows Active Directory kullanıyorsanız secEnterprise , secWinAd olarak değiştirmeniz gerekmekte.

Export işlemini yapacak bir batch file yazalım. Burada bir text dosyasına loglama ve işlemin ne kadar sürdüğünü anlamak için veri ekleyelim.

“c:\export” içerisinde 3 adet dosyamız mevcut export.properties, ExportBO.biar, export.bat.

Export edilen biar dosyasını yine aynı sunucuda import edeceğimizi varsayalım. Gerekli olan import.properties ve import.bat dosyasını hazırlayalım.

Yine admin grubuna dahil yada administrator kullanıcısı ve action olarak bu sefer importXML yazmakta. Import işlemi esnasında export edilen dosyada bağımlılıkları eklemezseniz sadece raporlar atılacaktır. Bunun için importDependencies=false yapmanız gerekmekte.

İlk başta bahsettiğim gibi java olarak BO  java yı kullanabilirsiniz ayrıca -javaplugin.logging=true parametresi ile herhangi bir hata ile karşılaşırsam importlog.txt dosyasına yazmasını istedim. Aynı işlemleri export.bat dosyasında da yapabilirsiniz. Böylece “c.\export” içerisine 2 tane daha dosya eklendi.

Windows Sheduler kullanarak belirli periyotlarda export.bat çalıştırdığınızda yedekleme işlemi olarak kullanabilirsiniz.

Tecrübelerim

10 seneye aşkın kullandığım Import ve Export işlemlerinde herhangi bir rapor veya bağlı nesne kaybı yaşamadım. Önemli olan yedekleme yapılacak ve yüklenecek nesneleri iyi ayırt etmeniz.

Örneğin sunucumda Webi ve Crystal raporlarım var her iki rapor grubuna göre farklı kullanıcı ve model tasarladım. Ortak herhangi bir alanı olmaz ise ayrı ayrı yedekleyebilirisiniz. Yedekleme olarak Webi raporlarını yedeklemek istiyorum. Ortak herhangi bir model veya kullanıcı grubum var ise o zaman tamamını almış olur.

Yada Crystal ve Webi raporlarımda ortak olarak kullandığım kullanıcı grubum var onlara göre yedek almak isterseniz. Export işleminde yazdığınız sorgu ona göre ayırt etmeniz gerekiyor.

Rapor altyapısı oluştururken rapor türü ve kullanım esnekliği düşünülmeli, raporların anlaşılır olmasını kolaylaştırıcı prefix ve tanımlar eklemelisiniz. Bunlar modül adı , birim adı, kullanıcı grubu veya rapor içeriği gibi ifadeler olabilir.

Büyük objelerin commit edilmesi esnasında, zaman aşımına uğrayıp hata vermesine sebep olabilir. CMS üzerinde varsayılan değer 10 sn dir. bunun üzerinde olursa hata ile karşılaşılır. Genellikle verisi ile kaydedilen raporlarda yer almaktadır.Bu hata yı aşmak için CMS server properties Command Line Parameter içerisine -BatchExpirySeconds<value >  parametresini eklemek gerek. 30 sn optimum süredir. -BatchExpirySeconds 30 eklenebilir. BO 3.x ve 4.x için kullanılabilir.

Rapor Taşıma ve Yedekleme

Rapor Taşıma ve Yedekleme” üzerine bir düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir